Демократски сојуз: Осуда за национализмот

08.01.2019

Демократски сојуз: Осуда за национализмот

Демократскиот сојуз најостро го осудува национализмот преку кој има обиди да се блокираат евроатланските процеси на Република Македонија.

Најавите на некои лидери на партии од албанската етничка заедница пред референдумот за Преспанскиот  договор, дека сто посто од албанците наспроти македонците, се за НАТО и ЕУ и тогаш и сега се само непромислена маркетиншка манипулација, што се покажа како неточна  и според излезноста на гласањето.

За влез во НАТО и ЕУ, постои  граѓански и политички консензус, но екстремните националистички барања на Беса и Алијансата на Албанците, за промени во Уставот на Република Македонија, кои немаат врска со имплементацијата на Преспанскиот договор, отворат сомнеж во нивната проевропска и пронато определба и се најава за блокада на овие процеси.

Владата на Република Македонија и парламентарното мнозинство направија многу компромиси и отстапки на штета на државните интереси. Понатамошни отстапки можат да го срушат целиот процес и да навлеземе во внатрешни меѓуетнички недоразбирања со несогледливи последици.

Уцените и условувањата треба да престанат и да се гледаат и поддржат  надпартиски и наднационални идеи за просперитет на Република Македонија, а тоа се членството во НАТО и ЕУ.

Демократскиот сојуз повикува на разумно и одговорно однесување од сите партии, а за отворените прашања ќе има време да се дебатираат и разрешуваат.

Последни Активности

12.01.2019

Демократски сојуз: Поглед кон иднината

Демократскиот дојуз смета дека со имплементација на Преспанскиот договор треба да се затвори поглавјето на меѓусебни обвинувања и поделби и сите заедно, сполотени и со верба во иднината да тргнеме напред.

прочитај повеќе...

08.01.2019

Демократски сојуз: Осуда за национализмот

Демократскиот сојуз најостро го осудува национализмот преку кој има обиди да се блокираат евроатланските процеси на Република Македонија.

прочитај повеќе...

08.01.2019

Разговор на Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, за Дневник. бг: "Северна Македонија" е ново име на стари проблеми

Павле Траянов предложил първо да приключи съдебният процес и едва след това да се мисли за амнистия. "Прекъсването на съдебния процес започна точно тогава, когато обвинените започнаха да обясняват кой е организатор на събитията. 

прочитај повеќе...

31.12.2018

Демократски сојуз: Година на надежи и успеси

Демократскиот сојуз на сите граѓани им ја честита Новата Година со искрени желби за многу здравје, среќа и успеси.

прочитај повеќе...

26.12.2018

Демократски сојуз: Пратениците не треба да се привилегираат со посебен закон

Демократскиот сојуз смета дека е спротивно на уставното начело на еднаквост на граѓаните, да се донесе посебен закон за пратениците со кој ќе им се овозможат посебни услови за пензионирање, приоритет при вработување и друг вид на погодности.

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners