Демократски сојуз
25.3.2024

ДСМ во учество на работилница за Подготовка за претстојните избори: Подобра комуникација и успешна кампања

Во текот на изминатиот викенд, претседателот на ДСМ Богоја Петровски, беше дел од активностите на АЛПИ програмата организирана од Меѓународниот републикански институт.

повеќе...


19.3.2024

Претседателот на ДСМ Петровски на трибина: „Неопходно е заедничко дејствување на младите“

Претседателот на ДСМ Богоја Петровски во Клуб на пратеници учествуваше на трибина на тема: ,,Улогата на младите во зајакнувањето на демократската култура“.

повеќе...


19.11.2017

ДСМ во учество на Генералното собрание на Национален младински совет на Македонија

На 18ти и 19ти ноември, во салата „Борис Трајковски“ на Собранието на Република Македонија, се одржа седница на Собранието на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ)...

повеќе...


30.10.2017

ДСМ ВО УЧЕСТВО НА ИЗБОРНА СИМУЛАЦИЈА

Демократски сојуз на млади (ДСМ), учествуваше на изборна симулација која беше предводена од Охрид Институт.

повеќе...


28.09.2017

ДСМ потпиша Декларација за слободни и фер избори

Демократски сојуз млади  (ДСМ) и уште  24 подмладоци на  политички партии денеска во Скопје во пресрет на одржувањето на локалните избори потпишаа Декларација за слободни и фер избори.

повеќе...


25.03.2017

ДСМ на Генерално собрание на НМСМ

Демократски сојуз млади (ДСМ), учествуваше на Генералното собрание на НМСМ одржано на 25 март 2017 година, во Скопје...

повеќе...


21.03.2017

 Учество на ДСМ: Тренинг за односи со јавност и комуникациски вештини

Претставници од Претседателството на ДСМ, учествуваа на тренингот „ Односи со јавност и комуникациски вештини “ кој го организираше „ Охрид Институт “ на 18 март 2017 година. 

повеќе...


17.03.2017

Учество на ДСМ: No Nate - Тренинг за препознавање и спречување говор на омраза

Претставници од Претседателството на ДСМ, учествуваа на тренингот „ No Hate - Тренинг за препознавање и спречување говор на омраза “ која ја организираше „ Охрид Институт “ во хотел Сити Парк на 17 март 2017 година.

повеќе...


30.10.2016

Демократски сојуз на младите: Услови за младите да останат во Македонија

Од осамостојувањето до сега, можностите за младите да најдат работа, да си обезбедат дом и да создадат семејство, се намалени, речиси и ги нема. Денес се соочуваме со масовно отселување на млади луѓе, и не само „одлевање на мозоци“, туку и на работна сила, поради системско уништување на условите за пристоен живот.

повеќе...


26.09.2016

Учество на ДСМ на работилница за младински политики на НМСМ

Учесници: Теодора Василова и Александар Србиноски - членови на ДСМ

Демократскиот сојуз на млади викендов имаше можност да учествува на работилница за претставници на политичките подмладоци за младински политики, лобирање и застапување во периодот од 23 до 25 септември...

повеќе...


18.04.2016

ДСМ во Неготино: Младите и нивна вклученост во Програмата на Демократски сојуз

Во саботата, 16.04.2016 година, Демократски сојуз млади одржа трибина во Неготино...

повеќе...


06.04.2016

Учество на ДСМ во младинска изборна дебата во Кавадарци

Обраќање на Драган Каровски, член на Претседателството на ДСМ

Почитувани млади граѓани на Република Македонија, чест и задоволство ми е да ги претставам заложбите на младите на Демократскиот Сојуз за подобрување на условите за живот и работа на младите во Република Македонија.

повеќе...


28.03.2016

ДСМ потпиша Декларација за промовирање младински политики

Потписник, Александар Илиевски, потпретседател на ДСМ

Декларација за промовирање на ефективни политики за младите во Република Македонија потпишаа денеска претставници на 13 политички партии во пресрет на парламентарните избори 2016.

повеќе...


20.03.2016

Свечена седница по повод V-ти Конгрес на ДС

Обраќање на Миодраг Димов, претседател на ДСМ

Почитуван претседателе, почитувани гости и делегати.

повеќе...


01.11.2015

Над 100 нови младинци во редовите на ДС

Пред повеќе нови членови на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз,  зборуваше за актуелната- политичка состојба при што нагласи „ Политичката криза создава чувства на несигурност, неизвесност и вознемиреност кај граѓаните.  Долгото траење на кризата негативно се одразува и врз бизнис климата, како и зголемување на бројот на младите да ја напуштаат нашата земја.“

повеќе...


31.10.2015

Младинската организација на ДС ќе се освежи за 100 нови членови

На 01.11.2015 година (недела), Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, на над 100 нови членови, од редот на младите, ќе им ги врачи членските книшки.

повеќе...


02.10.2015

ДСМ го одбележа Светскиот ден на ненасилството

Демократскиот сојуз на младите, по повод 2-ри октомври - Светскиот ден на ненасилството, апелира до граѓаните на Република Македонија да изнаоѓаат конструктивни решенија за мирно решавање на секојдневните проблеми и несогласувања.

повеќе...


15.09.2015

ДСМ: Демократија-никогаш доволно

Демократскиот сојуз на младите, по повод Светскиот ден на демократијата (15-ти септември) апелира до структурите на власта секојдневно да се заложуваат и да вложуваат напори кон зачувување и подобрување на имплементирањето на постулатите на демократијата – основните принципи на функционирањето на демократското општество: слободите, правата, еднаквоста.

повеќе...


20.06.2015

ДСМ: Светски ден на бегалците

По повод светскиот ден на бегалците, а со оглед на актуелната состојба во Република Македонија со мигрантите – бегалци,  Демократскиот сојуз на млади ја поздравува брзата и навремена реакција на надлежните институции во регулирање на престојот и евидентирање на зголемениот број мигранти кои во се поголем број транзитираат низ државата.

повеќе...


22.03.2015

Свечена седница по повод 15 години Демократски сојуз

Обраќање на Миодраг Димов, претседател на ДСМ

Драги гости, почитувани претставници на политички партии, претставници на медиумите, делегати и пријатели...На сите присутни, ви благодарам што сте овде заедно да го прославиме постоењето и значењето на Демократскиот сојуз... Еве денес, веќе една и пол деценија на политичката сцена.

повеќе...


14.03.2015

Младите на Демократски сојуз избраа ново раководство 

Денес, на 14.03.2015 година, Демократски сојуз на младите, го одржа петтото Изборно собрание на кое за претседател е избран Миодраг Димов (правник)  за потпретседатели: Александар Илиевски (филолог) и Јово Батковски (м-р по право), а за секретар Елена Денковска.

повеќе...


13.03.2015

Демократски сојуз на млади (ДСМ) ќе избира ново раководство

Утре, 14.03.2015 (сабота), Демократски сојуз на млади ќе одржи Изборно собрание на кое се очекува да се избере новиот состав на раководството на ДСМ и новиот претседател на ДСМ.

повеќе...


12.03.2014

ДСМ се обврза на фер и демократски избори

ДСМ заедно со подмладоците на уште 16 политички партии од земјата,  се потпиша за фер и демократски избори. ДСМ очекува достоинствена кампања, фер и демократски избори без заплашување, уцени, навреди и клевети на политичките неистомисленици, како и без притисоци врз граѓаните на денот на изборите.

повеќе...


08.03.2014

ДСМ за Денот на жената изрази поддршка во заедничката борба за еднакви можности и права

Денес, 08.03.2014 година, Младите на Демократскиот сојуз во паркот Жена борец поделија 100 цвета...

повеќе...


13.12.2013

ДСМ: Дарувањето крв да стане наша навика

Крводарителната акција, која вчера, 12.12.2013 година, под мотото „Дарувањето на крв да стане наша навика“ ја организираа младите на Демократскиот сојуз, беше подржаа од над 60 дарители на крв.

повеќе...


25.11.2013

ДСМ на мултипартиски фудбалски турнир

ДСМ со свои претставници учествуваше на мултипартискиот фудбалски турнир "Фер плеј: Заедно за заеднички успех", организиран од страна на „Институтот Охрид“ кој се одржа на 22 и 23 ноември 2013 година.

повеќе...


25.09.2013

Претседателот на ДСМ на Панел дискусија со европратеникот Кукан

Претставници од Претседателството на ДСМ, присуствуваа на панел дискусијата „Младите во политиката и ЕУ интегративните процеси“ која ја организираше „Институт Охрид“ во Холидеј Ин на 23 септември 2013 година.

повеќе...


15.08.2013

Претседателот на ДСМ на промоција на публикација по повод Меѓународен ден на млади

Претседателот на ДСМ, Даниел Ефтимов, на Меѓународниот ден на млади(12 август 2013 година) присуствуваше на јавниот настан за промоција на публикацијата „Младинско организирање во Македонија-Чекорите до Национален младински совет“ кој се одржа во просториите на ЕУ инфо центарот во Скопје.

повеќе...


05.04.2013

Учество на ДСМ на форум: Младите во политика или политика за младите

Претставници на подмладокот на Демократски сојуз, на 03.04.2013 година, учествуваа на форумот „Младите во политика или политика за младите“ дел од програмата “Политички дијалог помеѓу младите политичари во Република Македонија“ организирана од Институтот за економски стратегии и меѓународни односи Охрид. 

повеќе...


22.02.2013

Интервју на Даниел Ефтимов, претседател на ДСМ, за Радио МОФ

Претседателот на младите на ДС, Даниел Ефтимов, одговори на неколку прашања за Радио МОФ. 

повеќе...


20.12.2012

Учество на ДСМ во програмата: Политички дијалог помеѓу младите во Република Македонија

Претставници на младинската организација на Демократски сојуз на во периодот на месец Октомври и Ноември 2012 учествуваа во обуките за Односи со јавност и комуникација со медиуми и  Менаџирање и планирање на политички кампањи, организирани од Институтот за економски стратегии и меѓународни односи – ОХРИД .

повеќе...


28.10.2012

Учество на ДСМ на тркалезна маса на тема: Концепт – модел на национално младинско организирање во Македонија

На ден 28.10.2012 година во хотел Истатов, Дојран се одржа тркалезна маса на тема: Концепт – модел на национално младинско организирање во Македонија, во организација на Република Млади и Европски младински форум, на кој што зема учество ДСМ преку својот Секретар Славчо Јовановски. 

повеќе...


10.05.2011

Приоритетни активности на ДСМ

Младите на Демократскиот сојуз свесни за предизвикот со кој денес се соочува Република Македонија на патот кон евроатлантските интеграции и свесни за потенцијалот на образованите млади генерации направија ИЗБОР да превземaт дел од одговорноста за иднината и понатамошниот развој на Република Македонија.

повеќе...


21.03.2010

Свечена седница по повод 10 години Демократски сојуз

ОБРАЌАЊЕ НА ВЕСНА СТОИМЕНОВСКА, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДСМ

Почитувани дами и господа, драги пријатели. Ако веруваме во себе, нема незабележано да поминеме низ времето.

повеќе...


05.03.2012

Известување за претстојни активности

По повод одбележувањето 10 години од постоењето на Демократски сојуз, во наредниот период ќе се одржат следните активности:

повеќе...


Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners