Демократски сојуз: Мандат за состав на Владата добива кандидатoт на партијата (партиите) која има мнозинство

3.5.2024

Демократски сојуз: Мандат за состав на Владата добива кандидатoт на партијата (партиите) која има мнозинство

 

Демократскиот сојуз ги потсетува партиите, посебно ДУИ, но и сите граѓани, дека согласно член 90 од  Уставот на Република Македонија, мандат за состав на Влада добива кандидатот на партијата/ партиите кои имаат мнозинство (најмалку 61 пратеник).
Влада ја избира Парламентот со мнозинство гласови од 120-те пратеници. Мнозинство се 61 пратеник.
За избор на Владата нема двојно гласање (Бадентер), тоа не е предвидено ниту со Уставот, ниту со каков било договор или закон, ниту пак има таква пракса.
Се работи за класична манипулација или непознавање на политичкиот систем и  Уставните решенија за избор на Влада.
Сосема е извесно дека по 20 години на власт, недопирливите од ДУИ, ќе бидат испратени во долгогодишна опозиција и за грабежот што го направија и разнебитување на институциите и државата во целина ќе одговараат.
Наводната проевропска партија „ги отвори вратите на ЕУ“, при што за време на нивното владеење над 800 илјади граѓани од Македонија се иселија во земјите на ЕУ, меѓу нив и над 200 илјади Албанци.
Сите партии се изјаснија дека по изборите нема да коалицираат со ДУИ.
Тоа е јасно за сите граѓани, затоа ќе гласаат за промени, а на ДУИ во опозиција ќе им се приклучи и СДСМ.

 

partners partners partners partners partners partners