Демократски сојуз




Зоран Петров

Зоран Петров

Роден на 05 ноември 1962 година, Потпретседател на ДС

Професионално искуство

2006 - 2014 Заменик министер за надворешни работи

1999 - 2006 Шеф на дирекцијата за аналитика во Агенцијата за разузнавање

1988 - 1999 Новинар во дневниот весник Нова Македонија

Образование

Филолошки факултет - Скопје, Група за општа и компаративна книжевност

Дополнителни познавања/курсеви

1997 Професионален курс за истражувачко новинарство во Кардиф, Велика Британија

Седум курсеви за разузнавачка аналитика во Германија, САД, Франција и Италија

Награди, признанија, творештво

1995 Добиена награда за Новинар на годината на Нова Македонија

1996 Годишна награда за новинарство на Здужение на новинарите на Македонија

1997 Автор на книгата Атентат

Странски јазици

Англиски (говори)

Германски (се служи)



Последни Активности

18.05.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ЧЕКОР НАПРЕД ДВА НАЗАД

Демократскиот сојуз ги осудува изјавите на Ѓорге Иванов за амнестија на тие што учествуваа во грабежот и дестабилизација на државата, како и неаргументираните напади на амбасадорот на Германија.

прочитај повеќе...

14.05.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: НОВА ВЛАДА ЗА ВЛЕЗ ВО НАТО

Демократскиот сојуз повикува на одговорно однесување од сите партии за да се обезбедат услови за промени и мирен трансфер на власта, доколку сакаме нашите национални и стратешки интереси за полноправно членство во НАТО  да се реализираат.

прочитај повеќе...

12.05.2017

ТРАЈАНОВ ЗА БУГАРСКИ ДНЕВНИК:НАЈГОЛЕМИОТ УДАР ПО ГРУЕВСКИ ЌЕ ДОЈДЕ ОД СОЈУЗНИЦИТЕ, НЕ ОД НЕПРИЈАТЕЛИТЕ

Македонија во која политичкиот ќор-сокак од две години е банално секојдневие, за една ноќ влезе во светските вести, откако над илјада лица упаднаа во парламентот во Скопје при изборот на Албанец Талат Џафери за претседател на законодавниот орган и над сто лица настрадаа во последните судири .

прочитај повеќе...

12.05.2017

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ХАОСОТ Е ПОРАДИ БЛОКАДАТА НА ПАРЛАМЕНТОТ

Блокада од страна на ВМРО-ДПМНЕ за да не се конституира Собранието на Република  Македонија, како и одбивањето на Ѓорге Иванов да го даде мандатот за состав на Влада на партиите кои имаат парламентарно мнозинство...

прочитај повеќе...

01.05.2017

Демократски сојуз: Нова Влада за стабилна Македонија

Во време кога високиот дипломат на САД, Хојт Ји, прави сериозни  напори, на уставен, мирен и демократски начин Македонија да излезе од кризата и да се избере нова Влада, одговорноста е сепак на македонските политичари и медиумите.

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners