Демократски сојуз
Демократски сојуз: Македонија една изборна единица
Коалиција за Промени и Правда: Брутална интервенција на полицијата
Демократски сојуз: Не подржуваме селективна правда
Демократски сојуз: Оставка на Иванов

Последни активности

24.06.2016

Демократски сојуз: Период на неизвесност (Брегзит)

По долги дебати и дискусии, Британците вчера излегоа на референдум за да одлучат дали Велика Британија и натаму ќе остане членка на Европската Унија или ќе излезе од неа. Официјалните резултати од референдумот (51,7% за напуштање на ЕУ и 48,3% за натамошно членство во Унијата), значеа победа на т.н. „Brexit“ и го дефинираа следното поглавје на Британија во односите со Европската Унија.

прочитај повеќе...

23.06.2016

Демократски сојуз: Оставка на Ѓорге Иванов

Демократскиот сојуз смета дека последното јавно обраќање на Ѓорге Иванов претставува најголем срам кој во досегашните 25 години независност на Република Македонија, ѝ е нанесен на функцијата – Претседател на државата.

прочитај повеќе...

23.06.2016

Коалиција за ПРОМЕНИ и ПРАВДА: Ѓорге Иванов ја компромитира државата

Коалицијата за ПРОМЕНИ и ПРАВДА оценува дека последното обраќање на Ѓорге Иванов претставува катастрофа и најголем срам кој во досегашните 25 години независност, ѝ е нанесен на Република Македонија. На својот вчерашен настап, Иванов се претстави како портпарол на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ...

прочитај повеќе...

22.06.2016

Демократски сојуз: Катастрофален настап на Ѓорге Иванов

Со вечерашното обраќање до јавноста, Ѓорге Иванов, дополнително ја усложнува политичката криза во Македонија, направи длабока поделба помеѓу граѓаните и партиите, се стави во фунција на заштита на врвот на ВМРО-ДПМНЕ и го  нападна СЈО, единствената институција која работи професионално и транспарентно и која над 65% од граѓаните ја подржуваат.

прочитај повеќе...

22.06.2016

Демократски сојуз: Средба на Трајанов со Воутер Пломп

Претседателот на Демократскиот сојуз имаше работна средба со Амбасадорот на Холандија господин Воутер Пломп.

прочитај повеќе...

20.06.2016

Демократски сојуз: Повик на разум

Демократскиот сојуз смета дека денешната расправа за состојбите во Македонија на министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ, само ги потврди определбите на демократската јавност во Македонија, дека треба да преовлада разумот и најитно да се формира Експертска Влада, која ќе спроведе реформи во судството, безбедноста и медиумите, а СЈО треба да работи транспарентно и со подршка на сите институции.

 

прочитај повеќе...

20.06.2016

Коалиција за ПРОМЕНИ И ПРАВДА: Масовни и мирни протести

Коалицијата за ПРОМЕНИ И ПРАВДА смета дека крајно време е да се стави крај на политичката криза и да се нормализираат состојбите, се со цел да се создадат услови за владеење на правото и правдата.

прочитај повеќе...

19.06.2016

Демократски сојуз: Не фрлајте бензин врз оганот

Спречувањето на активисти на граѓанските асоцијации да истакнат транспарент и апсењето на Павле Богоевски е брутален чин против слободата на искажување на јавен став и претставува долевање бензин на "пожарот" кој ја зафати Македонија.

прочитај повеќе...

15.06.2016

Зам. министерката Кипријановска од ДС, разрешена затоа што одела на протести

Трајко Вељановски разреши заменик министер, и не му даде право да ја образложи својата работа.

прочитај повеќе...

15.06.2016

Демократски сојуз: Трајко Вељаноски го прекрши Деловникот

На денешната седница на Собранието на Република Македонија, претседателот Трајко Вељаноски, не и даде збор на Драгана Кипријановска, заменик министер за надворешни работи, со што грубо го прекрши член 221 став 4 од Деловникот за работа на Собранието на Република Македонија.

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners