25 Минути: Убиства на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски: Дали истрагата ќе опфати политички структури?

10.12.2023

25 Минути: Убиства на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски: Дали истрагата ќе опфати политички структури?

Претседателот на Демократски сојуз Павле Трајанов гостуваше во емисијата „25 Минути“ на ТВ „Шења“ и разговараше со новинарката Билјана Секуловска за случајот со убиствата на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски, за пропустите во истрагата, но и за тоа дали истрагата ќе опфати политички структури.

„За првпат имаме јавноста да биде вклучена во потрагата или во расчистувањето на грозморното убиство на детето Вања. Покасно предмет на интерес стана и фризерот од Велес. Треба да се расчистат сите детали, да се види дали има пропусти, евентуална одговорност. Добро е што јавноста беше вклучена затоа што ако не беше притисокот на јавноста, особено на медиумите и социјалните мрежи, потешко ќе се доаѓаше до сите клучни информации за да започне процесот на разоткривање на целиот случај. Верувам дека ќе се доаѓа до нови информации и сите тие информации ќе бидат проверувани и документирани“, смета Трајанов.

Лидерот на ДС укажа дека однесувањето на првообвинетиот е резултат на тешките форми на организиран криминал во државата, на високиот степен на криминализација и тоа е рефлексија на непостапувањето, непреземањето мерки на државните институции првенствено на МВР.

„Тоа сега ни се враќа, културата на неказнивост, неодговорност, силната партизација, блокадата на институциите, парализата на институциите - тие не функционираат.  Државниот врв, министри и така натаму, сите имаат конекции со овие криминални банди - во нарко бизнисот, рекет што прават, оние што се бават условно кажано со политика, а во суштина се само за дискредитирање на политичкиот противник. Во суштина, борбата за власт и пари, тоа е корупцијата во високите кругови“, укажа Трајанов.

Целосното интервју може да го погледнете во видеото:Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners