Демократски сојуз: ЕУ, борбата против криминалот и департизацијата

13.06.2021

Демократски сојуз: ЕУ, борбата против криминалот и департизацијата

За Демократскиот сојуз врвен национален и стратешки приоритет е полноправно членство во Европската унија,за што постои граѓански и политички консензус.

Сосема е извесно дека евроинтегративниот процес е исклучително сложен и тежок, посебно во услови на надворешни уцени и блокади кои подолго време се присутни.

Се разбира дека имаме и внатрешни проблеми посебно околу високиот степен на криминализација и партизација на многу државни институции.

Во услови кога имаме силна поддршка од САД и влијателни земји од ЕУ, неопходно е да се имплементираат европските стандарди, да се направат системски реформи за поефикасна борба против тешките облици на криманал и високата корупција, се со цел блокадите на овој пат полесно да се отстрануваат.

Демократскиот сојуз смета дека подготовките за локалните избори треба да се искористат и за борба против се поагресивната урбана мафија, мафијата која остварува огромни профити од увоз на канцерогени масла и друг вид на опасни нафтени деривати, како и мерки за намалување на последиците од климатските промени, увозот на стари моторни возила кои загадуваат, бесправната сеча  на дрва и сл.

Не треба никој друг да не потсетува дека криминалот ја "јаде државата", дека истиот не може да биде вредносна категорија, туку дека со тоа зло ние самите мораме да се справиме,а криминалот  да биде неисплатлива авантура.

Инаку сме опеделени за мала, стручна, департизирана и добро платена администрација.

Демократскиот сојуз наскоро до Парламентот ќе достави Предлог-Закон за борба против тешки облици на криминал и висока корупција.Последни Активности

1.11.2012

КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ:

1. Радовиш

Страхил Гавритов, електро инженер, вработен во ЈП Плаваја-Радовиш.

2. Неготино

Ванчо Петров, професор во Гимназијата во Неготино...

прочитај повеќе...13.11.2012

Трајанов - Историски момент за компромис со Грција

Очекувам да се дојде до некаков компромис, но тоа пред сè ќе зависи од внатрешното единство, од тоа дали Република Македонија ќе изгради единствена политика околу ова прашање, вели Павле Трајанов, водачот на македонската парламентарна делегација на Заседанието на Асамблеата на НАТО во Прага.

прочитај повеќе...

19.11.2012

ОПШТИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДС - КОЧАНИ ИЗБРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ

„ Потекнувам од работничко семејство, во партијата влегов поради чесноста, потенцијалите, политичката одговорност и пред се поради политичката иднина, којa ја гледам во Демократски сојуз “... 

прочитај повеќе...

14.01.2013

Kако до нови работни места?

Демократскиот сојуз, заедно со граѓаните ќе работи на градење на Програма за отворање на нови работни места , развој на економијата и унапредување на животниот стандард на граѓаните.

прочитај повеќе...

18.03.2012

ОБРАЌАЊЕ НА ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ НА IV-ОТ КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ

Почитувани делегати, гости, драги пријатели, екселенции, претставници на медиумите, сакам да Ве поздравам и да посакам успешна работа на Конгресот. Демократскиот сојуз е партија која постојано бранува, партија која го слуша гласот на граѓаните. Силата на Демократскиот сојуз, произлегува од нашите принципиелни заложби...

прочитај повеќе...
partners partners partners partners partners partners